Public Phone



Teringat satu masa dulu2
Awal tahun 90an
Waktu tu aku masih bersekolah rendah.

Teknologi lambat sampai ke kampung aku
Penghujung 90an baru terpacak tiang telefon.
Sebelum tu?
Public phone la.




Terletak lebih 3km dari rumah.
Tu pun cume satu je.
Share untuk 3 buah kampung.

Setiap malam ade je yang akan queue
Tunggu turn untuk guna
Call saudara- mara..
Pakwe, makwe...
Tu bahasa dulu2
Sebelum tercipta
Balak dan awek.

Sebab tu jugak la
Lebih ramai couple yang prefer untuk berhubung melalui surat.

Bile teringat dulu2
Buat aku tersenyum.
Surat yang digunakan sebagai perantara
Atau dalam bahasa moden
Nak adjust awek
Bukan je guna kertas mahal, cantik n colourfull
Tapi waaaangiii gilerrr!!!
Bukan sebab kertas tu sedia wangi
Bukan jugak sebab perfume
Tapi sebab bedak powder.
Sekali bukak je surat tu terbang debu2 bedak yang dekat setengah botol dicurah dalam envelope tu.
Terbatuk-batuk si penerima tu.
Boleh kene athma. Naye je anak orang.

Tapi sekarang zaman dah berubah...
Semua tu takde lagi.

Public phone dah canggih. Boleh guna untuk send message.
Tapi tak dianggal sebagai satu kepentingan.
Handphone dah berlambak. Budak umur 3 tahun pun ade.
Surat pun dah semakin dilupakan. Kalau ade surat rasmi jela pun...
E-mail dah ade. Lagi cepat. Kenapa nak buang masa dengan sistem lama?


2 comments:

futbolmaster said...

betul3!

Cik N said...

penah bg surat penoh bedak kat awek ek..?? (^_^)

 

pepatungkristal.blogspot.com Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez | Distributed by eFree Blogger Help