Fakta tentang coklat


Aku tak minat pun coklat. Bukan antu coklat.
Kalau biasa lelaki nak pujuk perempuan merajuk bagi bunga n coklat, nak pujuk aku camtu boleh gak. Tapi lepas tu orang yang pujuk tu pulak merajuk sebab aku tak makan coklat tu n bagi kat orang lain...huhuu

Suka bau coklat. Syiok.
Suka tengok packaging coklat. Colourful.
Boleh je makan tapi dalam kuantiti yang sedikit.
Pada aku coklat tu manis gilerrr and lepas makan aku akan pening2 lalat.

Tapi takpe...aku nak share gak fakta pasal coklat ni.

  • Coklat bukan sebab jerawat. Jerawat sebenarnya takda kaitan langsung dengan apa yang kita makan. Sebabnya imbalance hormone yang menyebabkan penghasilan sebum yang berlebihan.
  • Coklat tidak menggemukkan. Tapi masih kene makan dalam kuantiti yang sederhana.
  • Coklat tidak menyebabkan diabetes dan sakit jantung. Dengan syarat diambil dalam kuantiti sederhana. Balancekan dengan pengambilan makanan manis dan berkolestrol yang lain.
  • Coklat tidak sebabkan caries gigi. Dengan syarat lepas makan gosok gigi.
  • Coklat kuatkan tenaga batin?? Yang ni takda bukti kajian saintific lagi. Cuma fakta ni dikeluarkan based on study yang coklat ni boleh merangsang minda. Bau coklat boleh menghasilkan reaksi positive pd seseorang supaya mood baik. Hihiiii.... (^_^)V

4 comments:

futbolmaster said...

haha..fakta last skali menarik..

Cik N said...

agak dah...;p

chugie said...

salam..
yg pasti, coklat itu best.. i luv coklat kek..nyummyyyy

Cik N said...

i luv 2 smell it!
haha..dasar idong tenuk sume nak bau ;p

 

pepatungkristal.blogspot.com Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez | Distributed by eFree Blogger Help