Pantang-larang


Orang2 tua lama banyak sangat pantang larang
Yang aku pernah dengar la...

jangan potong kuku waktu malam
untuk keselamatan la tu. malam kan gelap. orang dulu2 guna pelita t terpotong tangan kan ke naye jek..

anak dara jangan duduk depan tangga
tak tau ape motif larangan iteww... cume kononye nanti takde orang masuk meminang. aku dulu suke lepak depan tangga petang2 usyar orang kampung lalu lalang...ngeh3. no wonder la sampai sekarang takde orang masuk minang lagik

jangan makan berdiri
tak sopan la...tapi skrg ni aku tgk orang makan buffet slumber je diri, jalan2 lagi

jangan makan dalam periuk/kuali
sebab cam kurang ajar kot. kan makanan dalam kuali tu nak share ramai2 tibe2 makan dalam tu. harusla kene penampar sedas. tapi kan...restaurant sekarang ni banyak yang serve certain dishes dalam kuali@wok makan slumber jek..

jangan makan pindah2 tempat duduk ti kawen banyak. cam best plak!
untuk kebersihan. nanti rata2 makanan berterabur. ponat la nak mengemasnyer...

jangan masak kat dapur sambil nyanyi ti dapat laki tua
cam siti nuraliza tu...tua2 pun kaye...xpe mak sukeee...auwww

jangan tengok cermin malam2
haaa...yang ni aku musykil gak. ape kene ek? takot nampak antu keeww..???


renung2kan....


9 comments:

Lyn Yusoff said...

Hi..
kadang ade betul nyer petua.
byk kebaikan dr keburukan nya..
ape2 pun kita berfikirlah secara rasional kan.. heheh

ps: we can exchange link rite??
i dah link ur blog.. thx..

futbolmaster said...

kadang2 logik untuk diterima, tetapi kadang2 alasannya cukup tidak munasabah mahupun munasarawak (xrelevan).aper2 pun for me, yg baik kiter ikut, yg bengong kiter wat dono jer...hahaha

Cik N said...

Lyn Yusoff:....sure! no prob :)

Cik N said...

futbolmaster:.....tell me 1 je pantang larang yg u percaya? ;p

Forever Me said...

pantang pas beranak je kot yg ko kne ikot cik n..hehe...

Cik N said...

ish mesti2 my ambition nak jd mama hot..then nenek hot...wahaha ;p

Forever Me said...

aku dah agak dah..sbb tu i said that..hahah mama hot..papa hot x?...hehehe

Cik N said...

papa xle hot..bahaya boleh menjurus kpd papa jahat! ;p

Forever Me said...

hahaha...jgn dbiar papa jd jahat...

 

pepatungkristal.blogspot.com Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez | Distributed by eFree Blogger Help