Sedihnye...

Memang duit bukan penyelesaian semua masalah
Tapi sebab takde duit timbul masalah ni... 


*kalau duit tu aku tak guna utk bende lain aku dh beli dah brg yg aku takde tu
tak payah nk pinjam2 orang lain punye aku tak mungkir janji dan die pun takkan marah sampai camni....


Sape nak teman saya bersukan?


Saya nak kurus macam
Nasha Aziz


dan Lisa Surihani...

Nasi vs roti




Kenapa
Orang barat hidup gembira tanpa nasi
Tapi orang Malaysia tak bahagia hidup berbekalkan roti?
 Salah satu set menu d Laksa Shake.
Ikan bakar, otak2, kerabu, sambal belacan, telur dadar. Maveles!!

Si TONYOK.


Korang pernah tengok kan video kat u-tube
Daging babi@aku panggil 'Tonyok' dalam bekas aluminium
Dicurahkan Coke
Then keluarlah makhluk2 dalam tu.

Loya!!
Ape perasaan korang?
Kalau Raya Qurban kambing dan lembu tak senang duduk
Tahun Baru Cina si Tonyok hilang ketenteraman.
Tiba2 permintaan tinggi
Harga pasaran melambung!
2 hari sebelum CNY
Aku balik keje lalu kat depan ladang kelapa sawit
Halmilik bukan bumiputera.
Ada 2 biji kereta, 1 lori
5-6 orang
tengah kerumun 1 makhluk yang besar dan hitam.
Upacara 'korban' sedang dilakukan.
Dorang ni mesti tak tengok video kt u-tube tu kan?

p/s: pernah dengar x kalau Si Tonyok langgar kereta tu maksudnye kete tu ade 'ong'
oink! oink!


Jatuh cinta lagi...??


Secara kasarnya
Harini hari ke 16 aku dengan kerja baru.
Tolak cuti 3 hari
So dah 13 hari la...

3 hari pertama bosan tahap gaban.
Aku kurang dihiraukan oleh pihak management.
Aku takde job langsung.
Puncanya managent staff baru balik dari Bali
and company ni baru kehilangan accountant dorg
So big boss n operation manager berhempas pulas penyiapkan gaji staff.
Yang jadi mangsa keadaan aku
Duduk dalam lab sorang2 sambil kira bulu roma kat badan sendiri.
[memang nazak!]

Habis tempoh tu aku dah ade keje.
Buat standard operation procedure (SOP) untuk lab microb ni.
[company dh 30 tahun tapi SOP suh aku yang baru keje ni buat?? musykil]

Dari pagi sampai petang aku duk mengadap laptop
Memang nak muntah!
Bende senang jadi susah
Semuanya gara-gara pihak managent yang nak aku buat SOP in BM.
Bukan nak memperlekehkan  bahasa kebangsaan tapi pecah kepala bila aku kene translate user manual biohazard cabinet yang tebal cam buku text
dan scientific term tertentu dari BI ke BM.
Bukan boleh 'sembrono' ke translate ikut suke
Contohnya incubate (eram), pure culture (kultur murni), water bath (pengganggas air), bacteria isolation (pemencilan bakteria) dan sebagainya.
Tapi Tuhan sayang aku...aku terjumpe manual lab student UKM online..wahahaha

Last Friday n Saturday aku dah start buat keje2 yang lebih merangsang jiwa
and harini aku bekerja dengan penuh kegembiraan.
Even jari melecur coz pour media panas2
Tapi hati aku dah mula berkata dengan ikhlas....
"I fall in luv with my job..."

Dah rasa rindu dengan ayam goreng Hakim..huhuu


Wanita hidap barah payudara lebih rela mati


Tu tajuk berita yang aku sempat baca pagi ni.

Sebab??

Taknak hidup terseksa
Jiwa tertekan
Bila suami cari perempuan lain.

Aku pasti tak semua lelaki macam tu
Kahwin semata-mata kerana tarikan luaran
Dan aku pasti
Orang lelaki ni kalau dah 'merenyam'
isteri sihat walafiatpun die g cari lain...
 

Aku dianiaya.


Sepatutnye aku dapat gaji aku 4hb lepas.
Arini dah 10hb.
Aku call office. Ni ape yang diberitahu.
Staff yang dah resign gaji akan diberi dalam bentuk cek.
Before terima cek staff kene datang office sign 1 form then baru boleh dapat cek tu.
Kalau tak dapat datang bagi no fax. Company akan fax kan surat tu then staff kene sign.
Dah sign kene fax semula ke office.
Then baru company boleh post kan cek tu.
Gaji hanya akan diterima selepas 20hb February.
Memang nak mati la cina ni tau.

B4 aku resign tak pulak inform gaji akan dpt by cek.
Tak pun gtau gaji akan dapat lambat.
Tak pulak bagitau kene sign document haram jadah tu.

Kalau aku tau
Conform aku takkan resign cara baik.
Dapat gaji terus cabut lagi baik.
Resign notis 2 minggu tu bkn 2 ari ke 24 jam ke.

Aku tak faham kenapa orang resign dapat gaji lambat?
Kenapa kene bg cek bukan bank in macam biasa??

*sorry kalau bahasa tak dapat diterima.

Dialog Pekan Kecil






Pelanggan:
Pos ape yang paling cepat sampai?
Nak pos surat ni, nak sampai sane cepat.

Staff Pos Malaysia:
Pos express boleh, pos laju pun boleh.

Pelanggan:
Mane paling cepat sampai?

Staff Pos Malaysia:
Same je.... Pos laju la senang.

Pelanggan yang naif, kurang pendedahan tentang sistem pos Malaysia...menurut sahaja cadangan Staff Pos Malaysia yang cam %^&$# tu.

Kalau pos express & pos laju same je sampainye
Kenapa nak adakan dua bende tu?
Bukan ke kat pos express tu dah tertulis
'Dijamin sampai esok'

p/s utk staff pos malaysia:
ko kencing orang tua ek....amalkan la selalu kalau rase nak kene penyakit kencing berdarah!!

Na-O-Mei




[betul ke spelling ek? lantak lerr...]
Sejak2 keje baru ni ade mase la nak tengok TV


Takdela best mane pun cite ni
Tak la sehebat Nur Kasih sampai aku sanggup postpone dating
[postpone jer..tp pas tgk dating r.. ngeh3]


Ape yang menarik??
Watak Reza...
Lakonan Adi Putra.
Frankly speaking aku x pernah minat Adi Putra
Tapi...
I fall in luv with Reza....gheeeee...



Update status [utk yg mengambil berat ;)]




Aku dah terima keje tu.
Arini 3 ari dah aku keje kat company tu.
So faaarrr....
BORING.


Ade cite2 tak best aku dengar pasal management.
Some staff tengah tunggu bile aku nk blah haha
Tapi takpe masih awal lagi.
Tungguu...!!!


Wish me LUCKsssss!!!
 

pepatungkristal.blogspot.com Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez | Distributed by eFree Blogger Help