Jatuh cinta lagi...??


Secara kasarnya
Harini hari ke 16 aku dengan kerja baru.
Tolak cuti 3 hari
So dah 13 hari la...

3 hari pertama bosan tahap gaban.
Aku kurang dihiraukan oleh pihak management.
Aku takde job langsung.
Puncanya managent staff baru balik dari Bali
and company ni baru kehilangan accountant dorg
So big boss n operation manager berhempas pulas penyiapkan gaji staff.
Yang jadi mangsa keadaan aku
Duduk dalam lab sorang2 sambil kira bulu roma kat badan sendiri.
[memang nazak!]

Habis tempoh tu aku dah ade keje.
Buat standard operation procedure (SOP) untuk lab microb ni.
[company dh 30 tahun tapi SOP suh aku yang baru keje ni buat?? musykil]

Dari pagi sampai petang aku duk mengadap laptop
Memang nak muntah!
Bende senang jadi susah
Semuanya gara-gara pihak managent yang nak aku buat SOP in BM.
Bukan nak memperlekehkan  bahasa kebangsaan tapi pecah kepala bila aku kene translate user manual biohazard cabinet yang tebal cam buku text
dan scientific term tertentu dari BI ke BM.
Bukan boleh 'sembrono' ke translate ikut suke
Contohnya incubate (eram), pure culture (kultur murni), water bath (pengganggas air), bacteria isolation (pemencilan bakteria) dan sebagainya.
Tapi Tuhan sayang aku...aku terjumpe manual lab student UKM online..wahahaha

Last Friday n Saturday aku dah start buat keje2 yang lebih merangsang jiwa
and harini aku bekerja dengan penuh kegembiraan.
Even jari melecur coz pour media panas2
Tapi hati aku dah mula berkata dengan ikhlas....
"I fall in luv with my job..."

Dah rasa rindu dengan ayam goreng Hakim..huhuu


6 comments:

enjelinajolipit said...

i benci translit bi ke bm. bm ke bi bole terima lagi. ouch!

pure bacteria esuai dipanggil bakteria suci. kihkih

cEro said...

ayam goreng hakim? two thumbs up!!!

futbolmaster said...

lega baca entry nie =p

futbolmaster said...

lega baca entry nie =p

Cik N said...

enjelinajolie: kalau xde term xpe translate jela sesedap rase. ade term ni leceh t x pasal2 kene pecat plk

Cik N said...

cEro: mamak sini lain r...ade kari tp tak berapi..huhuuu

futbolmaster: wish me luck n happiness ;)

 

pepatungkristal.blogspot.com Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez | Distributed by eFree Blogger Help