Sea Bird Nest



Juga dikenali sebagai Rumpai Laut@Rumpai Garam.
Bentuk seperti terumbu karang, biasa dijual setelah dikeringkan.


Sea Bird Nest yang dah dikeringkan
Sea Bird Nest yang dah kembang lepas rendam dalam air.

Makanan penuh khasiat yang biasanya dijadikan bahan campuran dalam manisan / desert bagi masyarakat di China.


Contoh desert, ada juga yang campur bahan lain..kurma or lotus ala2 len chee kang gitu.




Antara kebaikan Sea Bird Nest:


  • detoxification
  • menghapuskan bintik2 hitam
  • menjadikan kulit lebih anjal
  • menjadikan kulit halus
  • membantu sistem penghadaman
  • menghilangkan nafas berbau
  • mengurangkan berat badan
  • meningkatkan fungsi hati
  • meningkatkan peredaran darah dan banyak lagi...


Harga lebih kurang RM100/kg..ngeh3  



Ramadhan Muncul Kembali...


24 atau 25 kali Ramadhan aku jumpa...
Banyak sangat cerita yang susah nak lupa...
Either puasa kt kampung or di perantauan (ayat agak jiwa2)
Semuanya ada keistimewaan masing2.

Since baby sampai form 5 aku stay dengan mak pak..
Lepas tu aku dapat further UiTM Shah Alam (memang mintak situ je pun..haha)
Terpengaruh dengan cerita2 yang UiTM u paling murah di Malaysia...
Dah la 1st time jauh dengan famly...minggu orientasi bulan puasa pulak tu.
Sadis betul rasa...tapi semua ok.
Plus minus dekat 6 tahun gak aku stay Shah Alam.

Puasa paling best mestila waktu diploma.
Stay kat kolej, dapat makan free. Sedap pulak tu!
Tambah2 lagi makan ramai2 dengan member...
OMG I really miss that moment.
Lepas berbuka pergi terawih, then balik terawih dapat moreh.
Makan lagi...

Hasilnya??
Seperti gambar di bawah...hahaaa
Berat masa tu mcm 60kg ++ kot...

Agaknya camni la rupa aku bila pregnant nanti ek..???
Betul la bila orang kata gemok tu = happy  
So jangan la pelik kenapa sejak couple boyfren saya gemok!

XTVT 2 minggu lepas


Hari Sukan Taska Sinar Bestari Ceria....
Syasya Masuk 2 acara; Acara menanam bunga & Memancing ikan.
Mummy & Daddy ada hal so Mama N take over temankan Syasya.

Dapat la no 2 dan 4...
Tengokla aksi budak 3 tahun meraikan kemenangan





Kawan Syasya yang bernama Maisarah.
Tapi sebelum balik baru aku tau semua kawan perempuan dia namanya Maisarah.
Maksudnya....dia tak ingatpun siapa nama kawan2 dia tapi dia bantai je panggil semua Maisarah...

Thanx to Uncle Am yang join d club. Jagan serik ye! 

 

pepatungkristal.blogspot.com Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez | Distributed by eFree Blogger Help