Short conversation.



Camni je dah 15k?? [pitam]


"Halimah jongang tu tunang bulan lepas hantaran 8k.
Ko nanti 10k la..."

"Lebih kot...
5 tahun akan datang mesti la dah naik lagi.
Silap2 dekat 15k"

Errkk...??!!

p/s: berbaloi ke buat personal loan semata-mata untuk hantaran dan majlis kahwin yang grand?

30 comments:

theSkycrapper said...

x lansung..aku x setuju sgt dgn benda2 grand yg sampai kena berhutang ni..kalau stakat grand time kawin, lepas tu mkn pasir baik x pyh..kawin bukan sehari tu je, yang penting hidup lepas majlis tu..sekian dari saya..tq

shukjessa said...

personal loan?

better buat loan beli rumah. rumah skang dah mahal.

kahwin - faham apa itu rukun, wajib dan yang harus.

kita ni lebih tengok adat yang takde kene mengene sgt pun dengan nikah dalam Islam

Legasi Piston Pecah said...

bergantung pada kemampuan masing-masing...

futbolmaster said...

giler r....speechless

shukjessa said...

satu je la aku nak tanye buat pedoman masing-masing...

duit hantaran tu wajib ke harus ke ape hukumnya?

ada ke tak dalam rukun or wajib kahwin?

setahu aku yang penting mas kahwin bukan duit hantaran...

so fikir-fikirkan lah jika betul korang nak ikut cara Islam... adat atau agama?

enjelinajolipit said...

letak hantaran ikut umo kawen. hahahahahhaha!!! 23 = 23k. perhhh...

Lyn Yusoff said...

i rase kita buat sekadar yg mampu sudah. Jgn sampai bergolok bergadai sbb nak wat majlis grand2. wat personal loan sume.
tak pasal2 nnti anak 5 pun utang tak abis2 lagi.. <--teringat citer P. Ramlee.. hehehe

cEro said...

citer psal tunang nampak??
tgh bagi hint kt budak master yg hebat tu ke??
hahahaha

Cik N said...

@theSkycrapper

agree ;)

Cik N said...

@shukjessa

kadang kan orang yang nak kawen tu yang tersepit sebab permintaan keluarga yang taknak dikata jiran2 sebab buat majlis kecik2 je.

ade 1 kes org kg aku nikah dulu wat majlis 6 bln lps tu. org kg dah sebarkan cite bukan2 kononnya pempuan tu dah pregnant. padahal xde pape pun..dorg just nk g keje oversea same2..

Cik N said...

@futbolmaster

nape? terkedu tgk harga cincin tu ke? :p

Cik N said...

@enjelinajolipit

kene r cari datuk paduka wt laki..

Cik N said...

@Lyn Yusoff

hahahaa...betul3 bahaya tu silap2 t anak2 tolong sambung bayar plk :p

Cik N said...

@cEro

hahaa...kate hebat xkan la kene bg hint lg. pikir la sndri..:p

xdela aku heran r tgk org yg couple lame2 bekepit sane sini..masing2 dh ade pendapatan tetap tp x kawen2 coz duit simpanan utk hantaran n majlis x cukup lagi. maklumla nak wat majlis 3 ari 3 mlm..

aZHIeeDA said...

isk..nk kawen pn buat personal loan..tak payahla..susah kemudian hari tu

Qaira Tsamaratulqolbi said...

Salam semua..

Aku ade 2 pendapat (bleh gitu), baik dan tak baik..

Baik - Org kata benda baik tak elok dilengah2kan. Dlm kes ni takut mengundang lebih byk persoalan dan fitnah. But if nak buat loan jgk, make sure kowang dh siap2 bkk table ngan kapel, kira kemampuan dari segi pendapatan. Dua2 kene tau plan ni..so tak la berat sgt rasanya nnt..

Tak baik - Kalo kowang bergaji ciputttt, lepas dok berbincang ngan kapel pasal loan tu, dh nmpk cam ngam2 jek duit, tp masih gatal nak kawen..better bersabar dan ubah topik. Berbincang bagaimana utk tetap setia dlm berkasih syg tu sementara tunggu duit cukup nak kawen. Jelaskan juga sama2 pada parent u ols. Sure they can understand. Org tua lebih dulu makan garam, tp kita dulu mkn nestume dr derang..

Alamak! terlebey sudaaaa...maahap yek tuan umah. Penyakit gila menolis dh mai..

Salam Ukhwah semua!

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

yang penting after nikah bahagia

zac zirwan said...

sampai rm15k..juai anak ke pe? =P

sweet-luv said...

salam..

pada pendapat saya, tak berbaloi la..

rasanya perlukan permulaan hidup yang baru {iaitu selepas berkawen} tanpa hutang baru.. takut jer tak sempat nak abeskan hutang kalau tetibe jodoh pun tiada lagi.. haru tu..

just my 2 cents.. ^_^

Wawa~* said...

takkkkk berbaloiii... org skrng ni jual anak ker ape? huhuhu. kawen ikut kemampuan la... huhu

Cik N said...

@aZHIeeDA

yup. tp ade jgn yg terpaksa buat. cthnye kes mak mertua yg demand hantaran tgi n wedding yg grand. tanak gf terlepas kat org lain ikutkan jela. sudahnya lps kawen sendiri yg merana. mak mertua wt dunno jek..

Cik N said...

@Qaira Tsamaratulqolbi

Suke ur opinion. Bende baik kan kenapa mesti terhalang sebab hantaran? Lain la kalau x cukup duit utk mas kawen tu mmg kes berat. Tp tu la..manusia ni berpegang sgt pada adat..

Cik N said...

@CRAZYBEAUTIFUL88

Yup tu sudah semestinya... (^_^)v

Cik N said...

@zac zirwan

Bukan jual anak la. Jgn slh faham bila org kate ikut harga pasaran. Tu maksudnya harga barang2 la..kan ke duit hantaran tu akn digunakan utk cover duit wt majlis...beli barang2 sume..logic la makin lame hantaran makin tgi coz harga barang pun mkin lame mkin mahal.

Cik N said...

@sweet-luv

Jodoh x panjang? Waaa..takotnye statement tu!! T_T
Agree wt u sweet ;)

Cik N said...

@Wawa~*

Bese la..nak jadi cam artis hantaran ribu riban..ngeh3 :p

OnakSinoSamaKu said...

Sungguh tak berbaloi nyerr...but it's a trend now. very 'in'. just do what you have to do babe. ;)

nirelwof said...

award for a shining blog...

http://www.nirelwof.co.cc/2010/05/sunshine-award.html

p/s: nak kawin ikut kemampuan dah la...wasatiah...bersederhana dan berpada2....

tanaktama said...

dah gatai nak kawen la tu...dak master bertindak!!

Aby Umy said...

salam kenal dari http://aby-umy.blogspot.com/
kalau ade mase singgahlah ke blog saye... :)

 

pepatungkristal.blogspot.com Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez | Distributed by eFree Blogger Help