Mee Bandung


[Mee bandung medan selera benteng, Batu Pahat]

Sekarang ni susah nak cari mee bandung yang asli.
Kebanyakan resipi dah diubah
Tak sure sama ada diubah oleh tukang masak mengikut idea yang sememangnya kurang bernas ataupun tukang masak tu memang takda bakat nak masak mee bandung.

Even kat area Muar n Batu Pahat ni
[tempat kelahiran tukang masak otai]
Tak semua kedai makan serve mee bandung yang sama rasa
ataupun SEDAP.

Kalau luar Johor lagi la haru nak mencarik mee bandung ory.
Aku macam serik pun ade gak kalau nak makan mee bandung selain kat Muar or Batu Pahat.
Sebab dah banyak kali aku frust.
Order mee bandung tp yang dorang serve ntah pape je.

Mee bandung asli
Takyah makan lagi bau je idung dah terangkat.
Bila makan akan ada rasa yang variety
Pedas, lemak,manis dan kuah pekat berasaskan udang kisar n keledek.
Susah nak describe rase sebenarnye cane...
Cuma pure Johorean je tau nikmatnya mee bandung sebenar...

11 comments:

fecca said...

memang!!

nk rasa mee bandung yg best, try rea Muar!!

ekekekekeke~



hi cik pepatung!!

=)

fecca said...
This comment has been removed by the author.
futbolmaster said...

org johor masak mmg best!

Cik N said...

fecca: hye!! muar d best! hihiiiii

Cik N said...

futbolmaster: betul3 kalau kawen gn org johor cnfm gemok! hahaa :p

futbolmaster said...

belum kawen dah gemok....cmne nih

Cik N said...

oopppss! :l:
tu sbb ur mom org Johor.pandai masak :e:

fecca said...

cik N asal mne?

sy muarian gurlll~


ekekekekekeke~


macam menariks je neh jmpa anak jati johor!!

~*(^o^)*~

Cik N said...

fecca: cnform la org muar...haha
fecca muar ktne?

fecca said...

ak area luar bandar...

mukim pt jawa~


cin N neh area mne?


entah2 kite saling kenal tak...


muhehehehehe~

Cik N said...

OMG!! :a:
Samela..haha me area pt jawa gak..
boleh la lepak2 tepi pantai mkn mee bandung ek :l:

 

pepatungkristal.blogspot.com Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez | Distributed by eFree Blogger Help