Bebelan Untuk Rakan Blogger...


Baru aku sedar
2-3 ari ni cam banyak je entry aku pasal makan.
Ye memang diakui aku memang terlebih makan sejak duk kampung ni.
Dan hasilnya...pipi dah semakin tembam.
Tapi di mata dia aku masih tetap cuTe [abaikan statement yang meloyakan itu]
Ok entry ni khas untuk kengkawan aku
yang baru je nak join kelab penulisan blog ni.
[amnya untuk semua yang sudi membaca]

Nak jadi blogger tegar ni kena ada ketahanan mental dan fizikal
untuk duduk berjam-jam menghasilkan entry terbaik
dan tahan untuk menerima kutukan dan sindiran dari pembaca.

Tu pun kalau korg skema la nak tulis entry yang cam karangan BM form 5.
Kene ade introduction, isi dan penutup.
Kalau cam aku ni main taram jek..
Kebanyakan entry aku xde introduction
Ada jugak yang takda isi
Dan penutup...boleh dikira berapa je..

Kutukan dan sindiran tu biasenye untuk bogger lelaki la.
Ramai berpendapat blog ni sesuai untuk perempuan je
Sebab?? Akupun tak tau.
Mungkin dengki sebab dorang takda bakat menulis
Ataupun takde internet connection [hahaha...]

So kalau ade yang kate
"Ko ade blog? Ekelle cam pempuan seyh die ni.."
Abaikan je.
Tapi kalau dia ulang lebih dari 5 kali
Tunjukkan kejantanan anda! 
Caranya? [lu pikir la sndri]

Jangan jadi macam aku dulu
Kene gelak dengan besfren dah merajuk.
Pastu privatekan blog tu.

Header blog lame aku yang dah diprivatekan

Aku bangkit dengan semangat baru [sorry agak poyo]
Dan blog yang baru...heheee

Belajar slow2...
Camne nak tukar template
Amek berat setiap comment readers 
And yang paling penting
Biar template skema dan tak cantik
Asalkan tak serabut dan font jangan terlalu kecik dan terlalu besar.
Sakit mata orang nak baca.
Kaler pun agak2 la...jangan sampai pecah kepala.
Jangan malu bertanya.
Tapi ade gak blogger yang kemut lg kedekut.
Tanak share ilmu
Tanak blog orang lain lebih cantik dari blog dia.
Untuk orang2 camni pun abaikan jer...
Ramai lagi orang yang boleh share info.

Alamak dah panjang lak aku bebel.
Dah melanggar etika ni. Haishhh..!!!

Tapi sampai sekarang
Dah dkt 4 tahun aku terlibat dalam dunia ni
Kalau ade orang tanye
"Blog ni buat ape sebenarnye..??"
Aku cuma boleh jawab
"Saja suka2..." dan senyum je.
Sebab kalau nak bercakap pasal tujuan sebenar berblog ni
Boleh mengambil masa yang lama
dan boleh mengundang kemarahan.
Sebab setiap orang ada pendapat dan hujah tersendiri.

Sekian.

10 comments:

shukjessa said...

hahaha kalo blog karangan BM tu blog aku la tu heheh sbb aku tak reti nak buat blog ayat-ayat ringkas ni.

nak hias blog pun aku ni bukanlah reti sgt, maklumlah dunia lelaki, warna yg diorang kenal dan guna pun balik-balik tu je la warnanya.

cuma mak aku selalu pesan, utk tak bosan mate memandang, susun atur tu kene tukar la at least 3 bulan sekali, supaye ada suasana fresh. supaye orang tak tengok benda yang sama je patternnya, so tukar2 la sikit kaler nye ke, letaknya ke, ape2 je la hahaha

aku tulis blog pun sekadar ingin berkongsi idea bersama =)

fecca said...

cik N,

ak baru lepas pekena air 3-layer kt Warung Mak Pon waktu lunch tadi...

macam best plaks air tuh...

wahahahahahaha!


ko kt muar kew skrg?

cEro said...

aku nyer blog pon..
kdg2 bace balik, mak aih, mcam karangan...
aku pon blajar sket2..
kalo prasan, sikit2 widget aku bertambah..
dlm blog aku, aku pentingkan kepantasan loading..
skang dh jd lembab, mungkin kena buang mane2 gambar yg tak patut..
hahahaha..

oh ye, background blog aku wat sndri..
sbb aku duk cari takde gmbar yg sesuai utk blog bosan aku tu..

Cik N said...

shuk: kalau aku punye entry panjang2 tu shuk kene duduk mengadap lame tu..haha
tp kalau dh banyak nak cakap kan nak pendekkan pun susah. papepun cerpen jgn lupe update ek aku tgu ni bile setan nak nanges.. heheh :d:

Cik N said...

fecca: kat muar..duk kampung. warong mak pon tu katne? asal tak penah dengar pun..air 3 layer plak tuh. cam syiookkk jek dengar :c:

Cik N said...

cEro: serius kalau nak cari background utk blog laki memang payah gilerr. sumenye ade bunge..ribbon..pink colour...haishh. nseb bek aku pmpuan :l:

nampaknye blog dah masuk jiwa ni sampai sanggup buat background sndri..haha congrates anyway :c:

widget seronok cam ceria je page tapi nak loading mak aiiihh lagi2 kalau gune bband cam aku ni. sangap...

pasal karangan tu dpends la...setiap org care tulis lain, idea lain ikut creativity masing2 la...pada aku no big deal asalkan ada isi n x meleret2..
papepun blog ko ttp dlm top list aku!

Anonymous said...

Genial fill someone in on and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Say thank you you seeking your information.

futbolmaster said...

aku punyer blog??? teetttttt!!!!

futbolmaster said...

aku punyer blog??? teetttttt!!!!

Cik N said...

futbolmaster: update r...ape gune d blog dibiarkan bersawang haha

 

pepatungkristal.blogspot.com Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez | Distributed by eFree Blogger Help