Ada pangkat kene jadi bodoh sombong ke?


1 of my fren pergi interview SPA last week untuk post Science Officer.

Memang semua tau untuk fresh grad peluang nak dapat tu sangat2 tipis.
They prefer experinced candidates.

Tapi ade few story la yang buat aku teruja n nak jumpe interviewer tu
Nak tanye diorang face to face

  • Interview Science officer wajib pakai blazer ke?
  • Kos Science Bio-Molecular dengan Molecular Biology tak same ek?
Sebelum nak reject orang tu at least
Diulangi ATLEAST
tengok la syllabus subject ape yang ade dalam senarai tu.

Ini tak
dengan yakin dan kerek slumber je kate
"Kos awak ni takde dalam senarai. Awak amek sceince biomolekul. Yang ada dalam list ni biologi molekul"
Haiissshhh...!!!!

Sepanjang interview dok argue pasal bende tu je.
Tak tengok pun syllabus.
Macamana la orang tu boleh jd interviewer??

Even bukan aku yang kena
Tapi aku tetap rasa
Interviewer yang kerek lagi sombong tu 
dengan riak dan takburnya menunjukkan kebodohan sendiri.

p/s: some said dorg sebenarnye dah ade calon yang layak tapi panggil gak yang lain dtg interview utk ikut procedure dan penuhkan syarat. tolong la...menganiaya orang r camtu. bkn boleh claim pun modal g interview tu



12 comments:

norly saliana @ mamazahra said...

Cik N, biasa ar tuh...org kalo ada pangkat sikit je, dah mula la lupa diri.lgpun, biasanya kalo gomen derang senarnya dah ada calon, tu psl la interview kite ndak tak ndak je...

futbolmaster said...

bodoh r org interview tu..nie golong melayu yg memalukan...pangkat sket..bongkak...melayu mudah lupa

shukjessa said...

well kerja government orang ramai mintak sbb orang kate lebih secure?

ya mmg btol, tp dari segi keikhlasan bekerja, maaf cakap tak.

kerja atau tidak, ponteng atau tidak, rajin atau malas, tiap2 bulan gaji ttp masuk.

ada masalah atau tidak, kerja tetap terjamin.

aku ada satu cerita masa aku praktikal dulu, pegawai sains utk jabatan mikrobiologi adalah lepasan ijazah kimia industri.

aku tatau cane diorg pilih beliau, tp yang pasti dia masuk jabatan situ pun belajar balik dengan staff yang sedia ada. entahla~~ satu benda yg membuatkan aku nak menjauhi government...

Legasi Piston Pecah said...

pernah terkena jugak dulu...

mohon kerja gov tapi kelayakan untuk kerja tu cuma sekadar tahap SPM je...entah kat mana silap,tak dapat..kawan-kawan yang lain pon tak dapat..

saya nih lepasan diploma...nak kena amik degree kot..

theSkycrapper said...

btol2..bodoh btol org tu..nak nafikan benda yg dah sure2 betul..apa la bodoh punya org..wahahahahaha

Cik N said...

mamazahra: sakit hati kak dengar cite camtu. kalau dah ade calon tak payah la panggil org dtg interview. membazir je. 2 kire zalim. jahat betul

Cik N said...

futbolmaster: bodoh pun simpan2 la ni tunjuk terang2

Cik N said...

shuk: memang secure shuk gomen ni tak dpt nak dinafikan la. tp aku rase terlampau gak die punye secure tu smpikan kalau wt report staff gov interview cam hampeh xde tindakan pun. jabatan cover staff dorg..

kalau private jgn harap r. dpt je report yg buruk2 dr org luar mmg x selamat la...

Cik N said...

piston pecah: hmmm....pelik tu. dorg tau ade diploma kot dorg taknak amek. t takot x keje lame..

Cik N said...

skycrapper: lupe dirila tu dulu die kene interview cane. kalau x pun dulu die xyah interview susah2 dpt keje gune org dalam

cEro said...

p/s ko tu mengingatkan aku filem Rock lakonan Hasnol Rahmat tu..

kalo ko nk tau, dia duk argue mende tu sbb dia tu bukannya tau beza n sama dua subjek tu..
berlagak pandai..
baru dpt jawatan tukang interbiu sket dh besar kepala..

Cik N said...

cEro: tu r ngaku jela xtau ni duk menunjukkan kebodohan die tu..
perut dah besar kepala pun kene besar gak r...haha

 

pepatungkristal.blogspot.com Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez | Distributed by eFree Blogger Help